Siemię lniane

Odmiany lnu oleistego są uprawiane ze względu na nasiona powszechnie znane jako siemię lniane. Przyglądając się liście składników zawartych w tych malutkich ziarenkach nie sposób się zdziwić, że takie bogactwo natury się w nich mieści. I każda z substancji ma właściwości niezwykle korzystnie wpływające na organizm człowieka.  

NASIONA LNU (siemię lniane) – Semen Lini

Nasiona-lnu

Wygląd: drobne, lśniące, gładkie, brązowe ziarenka. Są bezwonne i raczej bez smaku, czasem można wyczuć gorzkawy posmak. Można je spożywać w całości, zmielone lub najlepiej zmiażdżone. Powszechnie wiadomo, że zmielone nasiona nie powinny być przechowywane, ponieważ tracą swoje właściwości. Wielkość nasion to  2 – 3 mm i jest uzależniona od odmiany lnu – nasiona lnu oleistego są zazwyczaj większe niż lnu włóknistego.
Zawartość nasiona to ogromny dar natury. Nasiona lnu w około 40% składają się z tłuszczu (w tym ok. 60% stanowią kwasy omega-3, 15% kwasy tłuszczowe omega-6), 30% błonnika, 20% białka. Zawartość minerałów w ziarnie lnu wynosi 3-8%, a substancji śluzowych – w granicach 3-9%.

Wartość energetyczna i odżywcza

SkładnikZawartość w 100gZalecane dzienne spożycie (w %)
Wartość energetyczna 534 Kcal 27
Węglowodany
28,8 g 22
Proteiny
18,3 g 32,5
Tłuszcze
42,16 g 170
Cholesterol 0 0
Błonnik 27,3 g 68
Witaminy
Witamina B9 (kwas foliowy)
87 mcg 22
Niacyna (B3 + PP) 3,08 mg 19
Witamina B6 0,473 mg 36
Witamina B5 0,985 mg 20
Witamina B2 0,161 mg 12
Witamina B1 1,64 mg 137
Witamina K 4,3 mcg 3,5
Witamina E 19,95 mg 133
Witamina C 0,6 mg 1
Elektrolity
Sód 30 mg 2
Potas 813 mg 17
Minerały
Wapń
255 mg
22,5
Żelazo 5,73 mg 72
Mangan 2,48 mg 108
Magnez 392 mg 98
Cynk 4,34 mg 39
Miedź 1,12 mg 124
Selen 0,13 mg 130

Literatura:

  • Nasiona lnu – naturalne źródło zdrowia i urody Lech BARTKOWSKI – Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich, Poznań, CHEMIK 2013, 67, 3, 186-191
  • Leksykon roślin leczniczych pod red. A. Rumińskiej i A. Ożarowskiego, PWRiL, Warszawa 1990